5 hulpmiddelen die een zorgvrager met parkinson kan gebruiken

Parkinson is een ongeneeslijke hersenziekte die ontstaat door een tekort aan dopamine in de hersenen. Op dit moment lijden ongeveer 52.000 mensen in Nederland aan de ziekte. De kenmerken van Parkinson zijn trillende handen, trage bewegingen en stijfheid. Meestal is één kant van het lichaam meer aangetast dan de andere. Tijdens het ziekteverloop krijgt de zorgvrager steeds meer problemen met denken en bewegen, waardoor de nood aan hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten steeds groter wordt. Hier worden 5 hulpmiddelen die een zorgvrager met Parkinson kan gebruiken besproken.

Eten en Drinken

Een zorgvrager met Parkinson heeft door de trillingen moeite met het hanteren van sommige voorwerpen. Dit kan vooral lastig en hinderlijk zijn tijdens het eten en drinken. Om het eten en drinken makkelijker te laten verlopen heeft een Parkinsonpatiënt baat bij het gebruik van verzwaarde en schokabsorberende producten, zoals een verzwaarde polsband, verzwaard bestek of speciale drinkbekers.

Aankleden

Ook tijdens het aankleden kan het zijn dat je een hulpmiddel nodig hebt. Als je ervoor zorgt dat je altijd makkelijke, soepele en rekbare kleding draagt, wordt het aan- en uitkleden al makkelijker. Ook zijn er verschillende trucjes die je jezelf aan kunt leren om het makkelijker te maken. Toch kan het zijn dat dat niet genoeg is, dan kan een knopenhaak of een aankleedstok een uitkomst zijn. Met een knopenhaak kun je gemakkelijker knoopjes op kleding losmaken en een aankleedstok zorgt voor meer grip.

Slapen

Naast de dagelijkse handelingen zoals aankleden, eten en drinken, heeft een zorgvrager met Parkinson vaak ook hulpmiddelen nodig bij het in en uit bed stappen en het omdraaien in bed. Een eerste hulpmiddel voor in bed is het glijlaken of glijzeil. Dit maakt het omdraaien in bed gemakkelijker. Als hulp bij het in en uit bed stappen kun je denken aan een bedbeugel waar je je aan op kunt trekken.

De bovengenoemde hulpmiddelen voor in bed doen zeker wat ze moeten doen, maar er zijn ondertussen ook luxere alternatieven. Bij DeSuite.nl hebben ze zich gespecialiseerd in het maken van bedden voor mensen met Parkinson. Hun doelstelling is niet alleen om voor meer comfort en zelfstandigheid bij de persoon met Parkinson te zorgen, maar ook om de partner minder te belasten. Zonder hulpmiddelen draagt de partner meestal de zorg om de persoon met Parkinson te helpen.

Allereerst hebben zij een speciaal Parkinson matras met een FPS-systeem. Dat is een systeem van ingebouwde impulsspeakers in het bed die door middel van onhoorbare geluidsgolven de bloedsomloop stimuleren. Daarmee zorgen ze voor meer ontspanning en rust en betere slaap. Dat resulteert dan weer in meer energie, zodat omdraaien in bed en andere dagelijkse bezigheden weer makkelijker gaan.

Naast, of in combinatie met het Parkinson matras hebben verkoopt DeSuite.nl ook hoog-laagbedden. Deze bedden zijn ergonomisch en maken het omdraaien makkelijk. De Suite denkt niet alleen aan het gebruiksgemak van het bed, maar ook aan de vormgeving. Ze verkopen bedden die er uitzien als normale bedden, maar dan met extra ondersteuning voor personen met Parkinson.

Gerelateerd