Dakpannen leggen – hoe doe je dat eigenlijk?

Na verloop van tijd is de kans groot dat je dak aan vervanging toe is. Hoewel de onderliggende constructie voor een lange tijd in goede conditie blijft is het een feit dat dakpannen nog wel eens kapot willen gaan. Mocht dit inderdaad zo zijn dan is het van belang om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen. Kapotte dakpannen kunnen namelijk voor flink wat schade zorgen aan het dak. Ben je benieuwd wat er komt kijken bij dakpannen leggen? Lees dan snel verder. We laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Denk goed aan de soort pannen

Het is uiteraard erg belangrijk om goed na te denken over de soort pannen die je wilt hebben voor op het dak. Denk goed na over de uiteindelijke look die u wilt, en de omstandigheden waaraan uw dak zal moeten weerstaan. Als u bijvoorbeeld wilt dat de kleur jarenlang mooi blijft is het verstandig om geen betonnen dakpannen te kiezen. Deze pannen zullen na verloop van tijd verkleuren. Ben je juist bezorgd over het gewicht van het dak dan zijn lichtgewicht kunststof dakpannen een goede optie om voor te kiezen. Door je wensen op een rijtje te zetten is het echt een stuk makkelijker om uit te komen bij de dakpannen die passen bij wat je zoekt.

Meet alles goed op

Weet je wat voor soort dakpannen je graag wilt leggen op je dak dan moet je de oppervlakte berekenen die je wilt bedekken. Op die manier weet je precies hoeveel dakpannen je nodig hebt voor de klus. Om uw dakoppervlak te berekenen, moet je de lengte van je dak weten. Vervolgens moet je de dakhelling hoogte te vinden. Dit staat allemaal op de bouwtekeningen die je bij het huis hebt gekregen. Mocht je deze tekeningen nu niet meer hebben dan is het mogelijk om dit op te laten meten door een professioneel bedrijf. Het is uiteraard ook mogelijk om een schatting te maken. Mocht je wat pannen over hebben dan heb je gewoon een reserve voor als er iets kapot gaat.

Hulp nodig bij de reparatie?

Door de info uit dit artikel weet je als het goed is wat er komt kijken bij dakpannen leggen. Zoals je wel hebt kunnen zien komt er echt best wel wat werk bij kijken. Dit is dan ook de reden dat wij je aanraden om alleen maar zelf reparaties uit te voeren als je ook echt weet wat je aan het doen bent. Heb je geen ervaring met het leggen van dakpannen of met iets kleins als een dakgoot reparatie dan is de kans groot dat je fouten maakt. Dit zorgt niet alleen voor een lelijk resultaat, maar het is ook nog eens slecht voor het dak. Alle mensen die zichzelf daarom een hoop gedoe willen besparen doen er verstandig aan om hier toch even een professional voor in te schakelen.

Gerelateerd