Wat zijn de belangrijkste normen bij de aankoop van een nooddouche

Een nooddouche is een speciale veiligheidsvoorziening voor personen die in aanraking zijn gekomen met gevaarlijke of giftige stoffen. Met een nooddouche kies je voor directe afspoeling met water. Een nooddouche aanschaffen wordt dan ook sterk aangeraden volgens de PGS-15 richtlijnen. Wat zijn de belangrijkste normen voor de aankoop van nooddouches? Hier lees je alles wat je moet weten!

Redenen om een nooddouche te installeren

Waarom is het slim om voor een nooddouche te kiezen? Wanneer je werkt met vluchtige en gevaarlijke stoffen wordt het altijd aangeraden om een tankdouche te hebben. Dit geld niet alleen voor laboratoria, maar ook collegezalen waar met dergelijke stoffen wordt gewerkt.  Met de aanschaf van een nood- en oogdouche kies je voor betere veiligheid. Met de nooddouches van Nedelko heb je meerdere mogelijkheden en ben je in staat om een goede keuze te maken.  

Ontdek de belangrijkste normen

Wat zijn belangrijke normen voor de aanschaf van een nooddouche? Hier lees eerst de belangrijkste specificaties van een nooddouche. Nooddouches moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om goed te kunnen werken. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een nooddouche? Deze kun je onderstaand lezen:

  • De douche moet lauwe spoelvloeistof leveren
  • De klep kan binnen een seconde geactiveerd worden
  • De douchekop moet binnen een marge van 208 en 244 centimeter boven het werkoppervlak geplaatst worden
  • De stroomsnelheid is 75,7 liter per minuut gedurende minimaal 15 minuten.
  • Het spuitpatroon heeft een minimale diameter van 50,8 centimeter en het midden van het spuitpatroon is tenminste 40,6 centimeter verwijderd van een obstakel. 

Onderhoud, training en installatie

Als het gaat om onderhoud en training, is het van groot belang dat alle medewerkers moeten worden opgeleid om gebruik te kunnen maken van de apparatuur voordat ze met of in de buurt van gevaren aan het werk gaan. Verder moeten douches met leidingen wekelijks worden doorgespoeld om zekerheid te hebben over de correcte werking. Jaarlijks moeten de nooddouches worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat ze aan de PGS-15 richtlijnen voldoen. Bij de installatie moet rekening worden gehouden met een aantal zaken:

  • Het pad naar de nooddouche moet vrij toegankelijk zijn;
  • De douches moeten in dezelfde ruimte als het gevaar geplaatst worden;
  • Er moeten voorzieningen worden aangesloten om onbevoegde aansluiting te voorkomen (in het geval van afsluiters in de toevoerleiding).
Gerelateerd