Waarmee rekening houden bij de renovatie van je dak?

Hoe je het ook draait of keert, een dak renoveren kost veel geld. Gelukkig moet je dit niet jaarlijks doen. Aangezien het een dure aangelegenheid is, wil je natuurlijk ook dat het meteen goed wordt gedaan. Ga daarom na of het voordelig kan zijn om je dak ook meteen te laten isoleren. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, maar het zorgt ervoor dat je energiefactuur achteraf een stuk lager zal uitvallen. 

Welke isolatie?

Er zijn verschillende soorten isolatie waaruit je kan kiezen, maar niet elke soort is even interessant. Een veel gekozen soort isolatie vandaag de dag is glaswol. Dit ontstaat door recuperatieglas te smelten, te centrifugeren en nadien te blazen. Een groot voordeel van glaswol is dat het een natuurlijk isolatieproduct is. Daarnaast is het eenvoudig om te installeren en is het onbrandbaar. Een nadeel is dat het heel wat huidirritaties met zich kan meebrengen en zelfs voor ontstekingen in de luchtwegen en aan je ogen kan zorgen. Een goede bescherming is dus aangewezen. 

Twee andere soorten isolaties die veel worden gebruikt zijn pur isolatie en pir isolatie. Pur isolatie staat voor polyurethaan. Pir isolatie staat voor polysocyanuraat. Wanneer je twijfelt tussen deze twee soorten, wordt er meestal aangeraden om voor pir isolatie te gaan. Dit heeft namelijk een hogere isolatiewaarde en scoort ook beter op gebied van brandveiligheid. Beide stoffen zijn licht waardoor ze eenvoudig te plaatsen zijn, maar ze worden ook als milieuonvriendelijk beschouwd omdat er ook niet-ecologische stoffen worden gebruikt bij de productie ervan. 

Welk soort dakbedekking?

Net zoals bij isolatie heb je ook verschillende mogelijkheden bij het kiezen van de dakbedekking. Tegenwoordig kiezen meer en meer mensen voor een epdm dak omdat dit heel wat voordelen heeft. Een van de grootste voordelen is dat je bij het plaatsen van een epdm dak de bedekking niet op je dak moet branden. Dit zorgt voor een hoger gevoel van veiligheid. Daarnaast heeft epdm – dat overigens staat voor ethyleen, propyleen, dieen en monomeer – geen naden en is het erg flexibel. Wanneer de zon op je dak schijnt, gaat de dakbedekking uitzetten zonder dat je bang moet zijn dat het zal scheuren. 

Een andere, veel gekozen, dakbedekking is bitumen. Dit zal je misschien beter kennen onder de naam roofing. Het voordeel is dat dit goedkoper is dan epdm, maar het heeft ook een kortere levensduur. Waar epdm een levensduur heeft van ongeveer veertig tot vijftig jaar, moet je roofing al na twintig tot dertig jaar vervangen. Op lange termijn heb je dus meer kosten met bitumen. Bovendien heeft roofing wel naden en wordt er gewerkt met verschillende lagen om de waterdichtheid te kunnen verzekeren. Je bent dus veel langer bezig met het plaatsen van roofing dan met het plaatsen van epdm. 

Gerelateerd