Kattenvoer: weet je kat het écht zelf best?

Of je kat nu een kieskeurige eter is of net een makkelijke Bourgondiër: die pluisbal laat je wellicht exact weten hoe ie zich voelt bij het voer dat je in haar/zijn voerbak doet. Maar is dat nu echt een gezonde indicatie?

Eigenwijze eters

Katten zijn erg eigenwijs over hun eten en veel van hun voedselvoorkeuren worden gevormd in het eerste jaar. Is je kat nog een kitten? Dan is dit hét moment om ze te laten wennen aan verschillende soorten voedsel: nat, droog en halfdroog. Maar zelfs als je kat al wat ouder is, zijn er nog steeds manieren om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen die ze nodig heeft om gezond te zijn, ook echt binnenkrijgt. Belangrijk is dat jij uiteindelijk het dieet dicteert.

Ga voor uitgebalanceerde voeding

Als baasje is het belangrijk dat je exact weet hoe je een etiket van kattenvoer interpreteert. Met het huidige overaanbod van reclame richten mensen zich vaak op niet-relevante ingrediënten, terwijl vooral de voedingsstoffen; eiwitten en vetten, van belang zijn.

Het is trendy om gluten en koolhydraten in diervoeding te bashen, maar die hoeven niet per se slecht te zijn. Bovendien wordt voedsel dat alleen uit eiwitten en vet bestaat, steeds duurder. Koolhydraten kunnen waardevol zijn om droogvoer bij elkaar te houden en voedsel betaalbaarder te maken. En bovendien: veel katten houden van die krokante toets. 

Hoeveel eten… en hoe vaak?

De meeste katten eten hun hoofdmaaltijd bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer ze normaal gesproken in het wild jagen en prooien vangen, dus dat zijn vaak de beste tijden om ze te voeren. Blijft je kat trouwens je tuin overhoop halen? Met het juiste tuingereedschap hou je je groene oase in topconditie!

Enkele suggesties

Hoeveel eten je jouw kat geeft, hangt af van de leeftijd, grootte en hoe actief ze is. Het gemiddelde is ongeveer 200 calorieën per dag. Blijf je je toch wat onzeker voelen of lijkt het erop dat je kat niet de juiste hoeveelheid of soorten voedsel binnenkrijgt, dan kan je altijd terecht bij je dierenarts. 

Weet wel dat ook katten niet goed zijn in het inschatten van wanneer ze genoeg hebben. Hou dus steeds de controle. Bij katten betekent dit: wees voorbereid op die typische, charmante ongehoorzaamheid.

Gerelateerd