Moeten alle lampen in je huis perfect bij elkaar passen?

We hechten steeds meer belang aan de inrichting van onze woning. We hebben de afgelopen jaren geleerd om veel meer thuis te blijven, en dan willen we het toch knus en gezellig houden. Verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. 

De woonkamer en de keuken

Maar moet de verlichting in alle kamers hetzelfde zijn? Absoluut niet! Iedere kamer in je huis heeft een eigen identiteit en doel. Je leefruimte is in verschillende ’zones’ opgedeeld. De zithoek en de eetkamer bevinden zich tegenwoordig meestal in dezelfde ruimte. En heeft je huis een open keuken, dan heeft die ruimte nog een derde functie: als kookvertrek. Al die verschillende gedeelten vragen om een eigen en aangepaste verlichting.    Je gehele huis uitsluitend modern, rustiek of klassiek ‘illumineren’ is daarbij allang verleden tijd en uit de mode.

De keuken zal echter altijd om heldere en gerichte verlichting vragen. Het werkblad en het fornuis zijn de belangrijkste punten waar je veel licht nodig hebt. Hier kan plafondverlichting met afstelbare spots uitkomst bieden,  of bijvoorbeeld werklichten gemonteerd boven het aanrecht. 

In de eetkamer is het natuurlijk de eettafel die een prominente plaats inneemt. Hangende verlichting, zoals bijvoorbeeld de tijdloze Flowerpot lampen, zijn voor deze plek het meest passend. Deze lampen hebben hun naam gekregen omdat ze vaag op een omgekeerde bloempot lijken. Boven de eettafel is het meestal een paar, dat vanaf iedere kant van de tafel voor homogene lichtverspreiding over het gehele oppervlak zorgt.

In het zitgedeelte zal de nadruk liggen op de gezelligheid. Voor het televisiekijken is geen felle verlichting nodig. Hier zijn dikwijls tafel- of wandlampen de beste opties als lichtbronnen.Denk aan het leeslampje bij de leesstoel in het leeshoekje of schilderijverlichting.

Slaap en hobbykamers

Voor de slaapkamers zal andere verlichting gekozen worden dan voor het leefgedeelte. Er moet natuurlijk voldoende licht zijn, zodat je zonder problemen alles in de kasten kunt terugvinden. Via de lampen op de nachtkastjes kun je voor de nodige sfeerverlichting zorgen. 

De hobbykamer zul je moeten voorzien van verlichting aangepast aan de hobby zelf. Voor gaming zal dat een heel andere manier van verlichten worden, dan voor de hobbykamer van een modelbouwer.

We kunnen hiermee concluderen dat de functionaliteit van iedere ruimte doorslaggevend is voor de keuze van verlichting. Voor iedere ruimte apart kun je vervolgens natuurlijk altijd nog kiezen om alles modern, klassiek of juist volledig rustiek te belichten. 

Gerelateerd