Naar nieuwe hoogtes: hoe stijlvolle huisliften woningen revolutioneren

Een lift in huis, is dat geen luxe die is voorbehouden aan miljonairs in grote villa’s? Vroeger misschien wel, maar tegenwoordig al lang niet meer. Steeds meer ‘gewone’ woningeigenaars kiezen voor het comfort van een huislift. Dankzij de technologische innovaties in deze markt zijn de kosten sterk gedaald en de installatiemogelijkheden toegenomen. Huisliften zijn daarom niet alleen een goede oplossing voor senioren en mensen met mobiliteitsbeperkingen, het is ook een slimme investering geworden voor iedereen die de waarde van zijn huis wil verhogen.

Comfort en mobiliteit

Vlaanderen vergrijst in sneltempo. Sinds 2000 nam het aandeel 65-plussers in de bevolking toe van 17% naar 21%, en dat aandeel blijft naar verwachting sterk stijgen tot 2040. Die bevolkingsgroep heeft nood aan toegankelijke en aangepaste woonruimtes. Dat betekent niet dat ze dan maar naar dure woonzorgcentra en serviceflats moeten verhuizen, ook daar is immers steeds meer sprake van plaatsgebrek en een tekort aan personeel.

De enige oplossing voor deze uitdaging is het aanpassen van bestaande woningen aan mensen met beperkte mobiliteit. Dat kan op verschillende manieren. Een traplift is een veel gekozen oplossing, maar steeds meer mensen overwegen om te investeren in een echte huislift, en daar zijn goede redenen voor.

Huisliften zijn de laatste jaren technologisch sterk geëvolueerd en worden gepersonaliseerd om er stijlvolle voorzieningen van te maken die in elk type woning passen.

De woningwaarde verhogen

Huisliften zijn de laatste jaren technologisch sterk geëvolueerd en worden gepersonaliseerd om er stijlvolle voorzieningen van te maken die in elk type woning passen. Zo biedt de bekende fabrikant en installateur TK Home Solutions een gamma huisliften aan die niet alleen een hoge graad van veiligheid en zekerheid waarborgen, maar die ook een discrete en elegante vormgeving hebben.

Daarbij combineren deze huisliften een Italiaans design met Duitse engineering-expertise om veelzijdige en aanpasbare liften te bieden. Deze originele en energiezuinige modellen maken een woning dan ook niet alleen toegankelijker, ze voegen ook een vleugje luxe en stijl toe. Bekijk de huisliften hier.

Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat een huislift de waarde van een woning aanzienlijk kan verhogen. Dat komt omdat de woning als luxueuzer en stijlvoller wordt gezien, maar ook omdat het zowel senioren als jongere kopers geruststelt om te weten dat de woning steeds perfect toegankelijk zal zijn, ook als ze minder mobiel worden. Ook voor bijvoorbeeld gezinnen met een druk leven en jonge kinderen die in een herenhuis met verschillende verdiepingen wonen, kan een huislift het leven veel comfortabeler maken.

Een woning die beschikt over een huislift zal bij een eventuele verkoop dan ook meer geïnteresseerde kopers trekken, wat automatisch leidt tot een hogere verkoopwaarde.

Een lift laten plaatsen is vaak eenvoudiger dan je denkt.

Installatie en onderhoud

Een lift laten plaatsen is vaak eenvoudiger dan je denkt. Dankzij de technologische vooruitgang zijn er voor de installatie van een huislift meestal geen ingrijpende of complexe verbouwingen nodig. Ook is de installatie niet langer voorbehouden aan nieuwbouwwoningen. Zelfs in bestaande woningen kan vaak zonder al te veel aanpassingen een huislift worden geïnstalleerd. De moderne en compacte huisliften hebben nog slechts erg weinig ruimte nodig voor de liftschacht. En doordat de liften zoveel minder complex zijn geworden dan vroeger, zijn ze ook veel betaalbaarder geworden.

Omdat veiligheid en zekerheid voor een huislift essentieel zijn, is het natuurlijk wel belangrijk om een betrouwbare fabrikant en installateur te kiezen. Een installateur die beschikt over kwaliteitslabels, zoals ISO14001 en OHSAS18001, is een eerste garantie op een goede kwaliteit en uitvoering van het werk. Daarnaast is het ook aanbevolen om een installateur te kiezen die een onderhoudscontract met garantie aanbiedt, zodat de lift jaarlijks wordt gekeurd en regelmatig wordt onderhouden. Vraag ook na of de installateur beschikt over een uitgebreid netwerk van techniekers, zodat ze bij een eventuele storing snel tussenbeide kunnen komen.

Gerelateerd