Wooniezie: Dit moet je echt weten over het huurplatform

Er is nogal wat krapte op de woningmarkt op dit moment. Zeker als het gaat om huren. Gelukkig heb je nu meerdere opties, zoals Wooniezie. Alles wat je moet weten of dit huurplatform vind je hier.

Wat is Wooniezie?

Als je op zoek bent naar een huis en alle websites en makelaars al afgegaan bent, ben je waarschijnlijk wel op de hoogte van Wooniezie. Wooniezie (je spreek het uit als woon easy) is een huurplatform zoals alle anderen. Je kan hier kijken naar wat voor huurhuizen op de markt staan in de regio die jij bepaalt. Kijk foto’s, bereken maandlasten en zoek makkelijk via het internet een leuk huisje. Toch is Wooniezie niet voor iedereen te gebruiken. Het huurplatform richt zich namelijk vooral op de regio rond Eindhoven. Mocht je opzoek zijn naar een huisje in Brabant, dan ben je wel aan het juiste adres.

Hoelang bestaat Wooniezie?

Wooniezie bestaat pas sinds kort. Het is namelijk vanuit twee organisaties overgegaan in één grote organisatie. Wooniezie komt voor uit Woningbelang of Woning Stichting de Zaligheden (WSZ). Sinds 2 maart 2021 zijn deze twee organisaties samengevoegd en zijn ze verder gegaan onder de naam Wooniezie. De naam is dus nieuw, de werknemers en werkwijze niet. Als je ingeschreven stond bij Woningbelang én WSZ, geldt automatisch de langste inschrijftijd.

Hoe werkt Wooniezie?

Ben je op zoek naar een leuk huisje in de regio van Helmond-Eindhoven, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan is Wooniezie een makkelijke plek om je zoektocht te starten. Je schrijft je in bij de website en maakt een account aan. Hierin kan je al je voorkeuren aangeven en behouden. Dat maakt het zoeken erg makkelijk. Je inschrijving moet je wel elk jaar vernieuwen, maar daar krijg je op tijd een mail voor.

Hoe verder?

Na je inschrijving, moet je nog een paar dingen regelen. Er is namelijk bepaalde informatie nodig om verschillende partijen in contact te kunnen brengen met elkaar. Je moet bijvoorbeeld een inkomensverklaring van de Belastingdienst invullen. Welke woning je kan krijgen hangt namelijk af van het inkomen dat je per maand ontvangt. Vaak moet je voor een huurhuis zelfs tot drie keer de huur per maand verdienen.

Zoeken naar een woning

Het zoeken naar een woning is het meest makkelijke van de zoektocht. Open de website, scroll lekker door alle pagina’s heen en bekijk alle huizen die je leuk vindt. Dat ben je waarschijnlijk ook gewend van sites zoals Funda. Pas je zoekresultaten aan naar jouw eigen wensen. Zo kan je bijvoorbeeld de maximale huurprijs opgeven die jij wil betalen. Vul de woonplaats in en kruis aan of je een huurhuis zoekt, of dat je liever iets wil kopen. Je kan hier zelfs aankruisen naar wat voor soort huis je op zoek bent. Het type woning en bijvoorbeeld hoe oud een huis maximaal mag zijn.

Het verschil met andere websites

Waarom is Wooniezie eigenlijk in het leven geroepen? Er waren meerdere organisaties waarbij je je kon inschrijven en huizen werden gewoon verhuurd. Waarom is er dan een vernieuwde organisatie ontstaan? Niet iedereen was even tevreden over hoe dit ingericht werd. Dat was duidelijk af te lezen aan alle klachten die werden verzameld. Daarom is het platform Wooniezie ontwikkeld. Ze willen de woonruimten eerlijker verdelen onder alle huurders in Helmond en omstreken. Toch is ook dit initiatief opgezet zonder woningbouwvereniging Volksbelang. Die hebben namelijk nog steeds hun eigen website.

Clusterwoningen

Wooniezie laat zelf weten dat mensen die al jaren wachten op een clusterwoning niet achtergesteld worden. De clusterwoningen waarop ze wachtten zijn nu veranderd naar losse woningen. Je neemt dus geen optie meer op een cluster van woningen, maar je reageert op één adres. Degene die wordt gekozen voor zo’n woning, wordt geselecteerd op het aantal jaren dat hij of zij al staat ingeschreven. Tijdens de overgang van naar Wooniezie zijn de ingeschreven jaren niet verloren gegaan. Als je dus al een aantal jaar staat ingeschreven, maak je best snel kans op zo’n woning. Toch is de woonmarkt op het moment erg druk bezocht en is het lastig om aan een woning te komen. Je kan daarom ook maar het best je bij genoeg websites inschrijven en hopen op het beste.

Loting

Waar Wooniezie zich ook nog in onderscheid is het lotingsysteem. Ze werken namelijk met twee verschillende systemen. Je hebt dus veel kans als je een lange tijd staat ingeschreven bij een organisatie en je al wat jaren hebt gewacht. Dat is in de meeste situaties het geval. Het lijkt ook een eerlijk systeem, maar nu blijkt het toch niet altijd te werken. Veel mensen die al een jaar of zes staan ingeschreven, vissen nog steeds vaak achter het net. Bij het lotingsysteem dat Wooniezie gebruikt is dat echter niet zo. Daarmee laten ze de uitkomst op het toeval berusten. Een stuk eerlijker lijkt het. Of niet? Nu zijn de mensen die al jaren wachten alsnog de dupe.

De werking

Via de inschrijfduur worden woningen aangeboden aan degene die het aller langst staat ingeschreven. Als die persoon de woning niet accepteert of aanneemt, dan is de volgende in de rij aan de beurt. Net zo lang tot iemand het huis wel wil en er een match is gevonden. Als er via een loting een woning wordt verdeeld, geldt het recht van het toeval. Iedereen die op de woning reageert, maakt evenveel kans om de woning ook echt te krijgen. De inschrijfduur is dan niet van belang. De persoon die als eerste wordt uitgeloot, krijgt de woning. Genoeg kans dus bij Wooniezie.

Gerelateerd