Waarom raamdecoratie tegenwoordig zo populair is

Maakt het echt zoveel uit wat je voor het raam hebt hangen? Er zijn woningen waar in de huiskamer niet eens een gordijn aanwezig is. Toch is er veel te doen over raamdecoratie, waarom is dit plotseling een populair onderwerp? Het toverwoord is ‘meer’, wat we daarmee bedoelen kun je op deze pagina lezen.

1. Meer keuze

Er is meer keuze in raamdecoratie dan ooit tevoren. Denk aan:

  • Vouwgordijnen
  • Plissegordijnen
  • Jaloezieën
  • Lamellen
  • Rolgordijnen

En schuifgordijnen bestaan ook nog steeds als je liever voor een klassieke uitstraling gaat. Meer informatie over raamdecoratie vind je op de website van Somfy. Per ruimte kun je een keuze maken, het is uiteraard ook mogelijk om een uniforme stijl te kiezen voor alle kamers. Naast functionaliteit bepaal je met raamdecoratie ook de uitstraling van de ruimte.

2. Meer privacy

Grote ramen bieden veel zicht op de buitenwereld, voorbijgangers kunnen ook naar binnen kijken alsof jouw huiskamer een etalage is. Je hoeft de ruimte niet helemaal af te sluiten om van privacy te genieten, met halfdoorschijnende gordijnen kun je het zicht al beperken. Duo rolgordijnen bieden alle voordelen van rolgordijnen en jaloezieën zonder de nadelen. Hierbij zijn er twee rolgordijnen die opgedeeld zijn in stroken die afwisselend verduisterend en lichtdoorlatend zijn. Door deze lagen over elkaar heen te schuiven kun je precies bepalen hoeveel licht er doorheen schijnt en hoeveel zicht je behoudt.

3. Meer duisternis

Maak overdag van jouw huiskamer een thuisbioscoop met verduisterende raamdecoratie. Als je kiest voor gordijnen op maat dan komt er geen kiertje licht meer binnen. Met name op slaapkamers zijn verduisterende materialen in trek. Je hebt dan geen last meer van de zon die te vroeg opkomt of te laat ondergaat. Ook wordt je niet langer gestoord door die lantaarnpaal vlak voor het raam. Met name in de huiskamer wordt steeds vaker gekozen voor meerdere lagen half doorzichtige raamdecoratie. Zo kun je kiezen voor verschillende vormen van lichtdoorlating, ook geeft dit gelaagd effect een bijzondere uitstraling aan het interieur.

4. Meer electronica

Dat lampen en luidsprekers worden uitgebreid met high-tech mogelijkheden ligt voor de hand, maar raamdecoratie? Waarom zou je elektronica in een gordijn stoppen? Somfy heeft het antwoord. Zo kun je gordijnen automatiseren, koppelen en programmeren voor de perfecte lichtinval (of duisternis). Het is eigenlijk hoog tijd dat raamdecoratie gemoderniseerd wordt, dat gedoe met die koordjes had allang voltooid verleden tijd moeten zijn. Gordijnen die openen en sluiten wanneer jij dat wilt met een sensor lijkt een luxe. Het went echter zo snel dat je snel niet meer zonder kunt!

5. Meer uitbreidingsmogelijkheden

Naast het automatiseren van alle gordijnen in huis kun je deze elektronica eveneens verbinden met de rest van je smart home. Heb je die nog niet? Wees gerust want de Somfy TaHoma kun je eenvoudig koppelen aan Google Nest luidsprekers, Hue verlichting of een Honeywell thermostaat. Ook zijn er slimme rookmelders, alarmsysteem en beveiligingscamera’s die je kunt toevoegen aan het systeem. Dit gaat veel verder dan ‘aan’ of ‘uit’. Zo kun je een rookmelder de gordijnen laten openen bij alarmering of de lampen in huis inschakelen wanneer de IP-camera beweging detecteert in de achtertuin.

Gerelateerd