Geen inkijk meer, maar wél licht, dat doe je zo!

Bij de meeste huizen, zeker die uit de jaren ‘60, ligt de woonruimte aan de voorzijde van het huis. Het zijn prachtige huizen, met veel ruimte, licht en karakter, maar de inkijk is een afknapper. Dat iedereen zomaar in je huis kan kijken, terwijl jij gezellig aan het tafelen bent met je partner, vrienden of gezin, wil je nu eenmaal niet. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om wat meer privacy, gezelligheid én heerlijk zonlicht in je huis te brengen.

Natuurlijk licht optimaliseren

Let in the light! Denk eraan bij verbouwingen om dakramen of een Velux toe te voegen, of snoei bomen die te veel licht uit het oosten en zuiden wegnemen. Plaats in je tuin zowel lagere kleurrijke bodembedekkers, als lichtdoorlatende planten en lage bomen zoals een Japanse esdoorn of een judasboom. Deze filteren het licht, en laten tegelijkertijd zonneschijn binnen in je huis. Schilder je muren in een lichte kleur als je ruimtes iets donkerder zijn, en vermijd te veel donkere meubels doorheen je huis. Werk in de hoogte, plaats geen hoge meubels voor ramen en speel zo veel mogelijk met het licht: zo optimaliseer je natuurlijk licht in je huis.

Lichtdoorlatende oplossingen tegen inkijk

Om inkijk te verminderen, maar licht door te laten, kan je kiezen voor lamellen of jaloezieën. Een trend voor in moderne huizen zijn aluminium zwarte lamellen. Een aluminium lamel is ook een erg voordelige optie en kan je gebruiken in natte ruimtes zoals een badkamer of keuken. Voor een rustieke stijl, is een houten jaloezie de beste optie. Zo is zwart met nerf perfect voor een modern landelijk huis, of kan je kiezen voor witte houten jaloezieën in een Scandinavisch design.

Wil je van je woonkamer een echte zen-ruimte maken? Dan zijn witte stoffen Japanse panelen wel iets voor jou. De lange doeken geven een rustig gevoel, zetten de hoogte van je ramen in de kijker en laten enorm veel licht door.

Zorg voor gezelligheid

‘s Avonds wanneer het donker is en je opgekruld in je zetel zit voor de open haard, wil je misschien wel liever de gordijnen helemaal sluiten. Zo houd je de warmte binnen, en de nacht buiten. Voeg gezelligheid toe aan je ruimtes met dikkere stoffen gordijnen, karakteristieke gordijnrails en een zachte mat. Laat de gordijnen overeenkomen met de muurkleur, of maak er een echte statement van en kies een kleur die eruit springt zoals donkergroen, navy of okergeel.

Gerelateerd