Kies jij voor een mengkraan of thermostatische kraan in de badkamer en keuken?

Ga je je keuken of badkamer verbouwen of renoveren, dan zal je moeten kiezen of je een mengkraan of thermostaatkraan wil. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen die types van kranen en wat zijn de voor- en de nadelen? Lees er hieronder meer over en maak je keuze!

Wat is het verschil?

Vraag je je af wat nu precies het verschil is tussen een mengkraan en een thermostaatkraan? Ze lijken namelijk sterk op elkaar. Het grootste verschil is dat een thermostatische kraan maar één knop heeft. Bij mengkranen bestaan er zowel eengreepsmengkranen als tweegreepsmengkranen. Maar bij een mengkraan zal je nog altijd telkens zelf de gewenste watertemperatuur moeten zoeken terwijl dat bij een thermostaat automatisch geregeld wordt, afhankelijk van de ingestelde temperatuur. Een thermostatische kraan is eigenlijk een geautomatiseerde mengkraan. Bij een thermostatische kraan verandert de waterdruk bovendien niet als de watertemperatuur kouder of warmer wordt. Bij een mengkraan is dit wel het geval.

Zuiniger

Een thermostaatkraan is meestal energiezuiniger omdat je meteen de juiste temperatuur kan instellen. Bij een mengkraan is dit vaak even zoeken en duurt het dus wat langer. Naast energie, bespaar je dus ook water met een thermostaatkraan. Zeker in het geval van een douchekraan, is een thermostatische kraan handiger. Wanneer je in de douche stapt, wil je namelijk dat je water meteen op temperatuur is.

Veiligheid

Bij de meeste thermostatische kranen, is er een veiligheidsknop ingesteld. Hierdoor kan je je niet zomaar verbranden. Zo kan je je water bijvoorbeeld niet hoger verwarmen dan 40 graden Celsius. Wil je toch warmer water, dan moet je de knop indrukken en tegelijkertijd draaien. Wassen je kinderen vaak hun handen in de keuken, dan is het handiger dat je een thermostatische keukenkraan hebt, dan een mengkraan.

Koud, warm én kokend water

Wil je in de keuken een kraan waaruit je zowel koud, warm als kokend water haalt? Dan is een Quooker iets voor jou! Met deze 3-in-1-kraan bespaar je trouwens een hoop water én energie! Met een waterkoker verbruik je bijvoorbeeld meer energie. Bovendien hoef je met een Quooker ook je kraan niet meer te laten lopen vooraleer je warm water krijgt.

Prijskaartje

Aangezien de voordelen van een thermostatische kraan talrijker zijn dan die van een mengkraan, is het logisch dat ze ook duurder in aankoop is. Maar doordat je er meer energie en water mee bespaart, is het een prima investering!

Gerelateerd