Gezonde lucht in je woning

Ventileren in je woning 

Het is belangrijk schone lucht binnen te laten in de woning door af en toe de ramen te openen en zo verse zuurstof in te ademenen. Vervuilde lucht is immers ongezond. Fijnstof, schimmels en tabaksrook kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, het vormen van slijmen en hoestbuien. Het is dus belangrijk om die vervuilde lucht zo snel mogelijk uit je huis te krijgen, bijvoorbeeld met behulp van een ventilatiesysteem. Maar dat systeem zorgt ook meteen voor een aanvoer van verse lucht.

Hoe werkt ventilatie?

Ventileren betekent verse lucht binnenhalen en gebruikte binnenlucht naar buiten laten. Vroeger ging dit vanzelf door ramen, kieren tussen deuren en spleten in de muren en daken. Omdat we echter steeds beter isoleren, moeten we deze ventilatie goed zelf in handen gaan nemen. Anders ontstaat er een vochtig en dus ongezond klimaat in de woning. Er zijn twee systemen die het meest gebruikt worden: systeem C en systeem D. 

Ventilatiesystemen

Bij systeem C gebeurt de toevoer van verse lucht via roosters in de leefruimte, de slaapkamer en eventueel in een bureau. De afvoer gebeurt in de keuken, de badkamer, het toilet en de wasruimte.

Bij systeem D worden er geen roosters gebruikt. De lucht komt binnen via ventielen die zich op het dak of in de muur bevinden. De verse lucht komt binnen op dezelfde plekken als bij systeem C en de vervuilde lucht gaat via dezelfde wegen als bij systeem C weer weg, maar dan via ventielen in plaats van via roosters. Omdat er evenveel lucht wordt weggezogen als aangevoerd wordt dit systeem ook soms de balansventilatie genoemd.

Ben jij veel bezig met je gezondheid? Maak je je zorgen over de luchtkwaliteit in je woning? Dan heb je vast al een luchtventilatiesysteem geplaatst. 

Filters van een luchtventilatiesysteem

Het is zeer belangrijk dat je dit systeem na de plaatsing goed onderhoudt. Hoe doe je dit? Een belangrijk aandachtspunt is het plaatsen van filters en deze tijdig vervangen. Maar wat betekent dit in de praktijk?

Kies eerst en vooral zorgvuldig de juiste filters uit. Kwaliteit gaat hier boven alles. Goede opties kunnen bijvoorbeeld de filters van Vasco of Swegon zijn. Deze filters kun je aankopen in een set, waardoor je nadien enkel nog periodiek een vervangfilter nodig hebt. Deze filters kan je zelf installeren of laten plaatsen door een vakman als je zelf niet zo handig bent.

Maar hoe vaak moet je de vervangfilter nu vervangen? In principe zou dit zeker eens om de zes maanden moeten gebeuren. Het is wel zo dat externe factoren ook een impact hebben. Ben je bijvoorbeeld met grondige verbouwingen bezig, dan is de lucht in de woning sterker vervuild en zal de filter ook sneller aan vervanging toe zijn. 

Gerelateerd