Zo haal je het beste uit je tuinmeubelen 

Het wordt terug beter weer, dus we kunnen stilaan opnieuw genieten van de zon in onze tuin. Je kan je tuin aankleden met alle soorten meubels, maar houten tuinmeubels zijn nog steeds heel populair. Waarom? Ze hebben een natuurlijke en warme uitstraling en ze zijn in veel verschillende stijlen verkrijgbaar. Maar om ervoor te zorgen dat je tuinmeubels lang meegaan en bestand zijn tegen de Belgische weersomstandigheden, is het belangrijk dat je de juiste houtsoort kiest. Elke houtsoort heeft namelijk zijn eigen eigenschappen en kwaliteiten. In dit artikel vind je de houtsoort die voor jouw tuin geschikt is, en geven we jou tips om de juiste soort te kiezen.

Uit welke soorten hout kan ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten hout geschikt voor tuinmeubels, die elk hun eigen kwaliteiten en eigenschappen hebben. Een populaire keuze is teakhout omdat deze soort duurzaam is en natuurlijke oliën bevat die het hout beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Een goedkopere, maar gelijkaardige optie is meranti. Een houtsoort die beschermd is tegen rotting. Eikenhout is ook een goede keuze vanwege de stevigheid en de eigenschap dat deze houtsoort heel langzaam rot.  Er zijn nog andere populaire houtsoorten voor tuinmeubels, zoals acaciahout, mahoniehout, douglas hout en steigerhout. Voor je een keuze maakt welke houtsoort je wilt, leg je best alle eigenschappen naast elkaar en kies je op basis van jouw voorkeur het geschikte hout.

Waarom is de juiste houtsoort kiezen belangrijk?

Door de juiste houtsoort te kiezen voor je tuinmeubels zorg je ervoor dat ze bestand zijn tegen weersomstandigheden en langer meegaan. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over snel beschadigde meubels. Er zijn houtsoorten die meer bestand zijn tegen vocht of extreme temperaturen dan andere. Als je jouw tuinmeubel onder een terrasoverkapping in hout zet, dan is vocht door regen een kleinere zorg. Naast duurzaamheid, heeft de houtsoort een invloed op de uitstraling van je tuin. Hout heeft verschillende kleuren, texturen en uitstralingen die elk een andere sfeer creëren in je tuin. Door de juiste houtsoort te kiezen zullen je tuinmeubels er niet alleen goed uitzien, maar ook perfect passen bij de stijl van je tuin.

Tips om de juiste houtsoort te kiezen

Wanneer je tuinmeubels gaat kiezen, let je best op enkele zaken zodat je het juiste tuinhout kiest. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tuinmeubel bestand is tegen de weersomstandigheden van waar je woont. Hou ook rekening met duurzaamheid. Houtsoorten zoals eikenhout, teakhout en mahoniehout zijn van nature duurzamer en zullen dus langer meegaan. De prijs verschilt per soort, let er dus op dat je een keuze maakt die binnen je budget past. Sommige houtsoorten vragen meer onderhoud dan andere, hou daar ook rekening mee bij je keuze.

Gerelateerd