Agapanthus: zo verzorg je de Agapanthus

Ben je op zoek naar een bloem die de hele zomer jouw tuin of terras opfleurt? Dan hoef je niet verder te zoek. De agapanthus is dé bloem die jouw tuin of terras deze zomer helemaal afmaakt. Deze bloem is te vinden in diepblauw, bleekblauw of wit. Wij vertellen je in dit artikel hoe je deze plant moet verzorgen.

Oorsprong van de Agapanthus

De Agapanthus is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika. Sinds de 17e eeuw is de variant van deze bloem met een blad te zien in Europa. Het heeft nog een tijd geduurd voordat ook de variant die zijn blad verloor in Europe te zien was. Op dit moment zijn er ook in Europa veel verschillende Agapanthus-cultivars verkrijgbaar. Er is in de loop der jaren zoveel veredeld dat er inmiddels meer dan 600 verschillende soorten verkrijgbaar zijn.

Hoe ziet de plant eruit?

Tijdens het veredelingsproces en de opkweek van de verschillende Agapanthus-soorten is veel aandacht besteed aan de uiterlijke kenmerken. Hierbij kun je denken aan:

  • De bloemvorm, het kan een buis-, ster-, trechter- of trompetvorm zijn.
  • Afmeting en kleur van de bloem, dit kan wit, blauw, donkerblauw tot bijna zwart.
  • Bloeitijd
  • Dikte, kleur en hoogte van de steel. Sommige bloemen worden speciaal gekweekt voor snijbloemen.
  • Bladvorm en -kleur, dit kan van licht- tot donkergroen zijn.

Verschillende soorten Agapanthus

Bladverliezende Agapanthus
Naast dat er verschillen in kleur kan zijn, is er ook nog een ander belangrijk verschil. Je hebt namelijk de bladverliezende en de blad houdende soorten. Of de plant zijn blad houdt of verliest heeft te maken met hoe deze plant moet gaan overwinteren.

De bladverliezende Agapanthus verliest zijn blad in het najaar. Als al het blad eenmaal afgestorven is, kan hij binnen op een koele plaats worden weggezet. Als de plant eventueel toch buiten blijft staan, verwijder dan in november het laatste blad en dek de pot af met wat stro en eventueel een worteldoek. Zet de pot op een beschutte plek. Eind maart, begin april mag de winterbescherming van de pot verwijderd worden.

Blad houdende Agapanthus
De blad houdende Agapanthus verliest wel een aantal bladeren, maar dat heeft eigenlijk geen betekenis. Zodra het winter wordt, is het verstandig om de plant weg en op een koele en vorstvrije plek neer te zetten. Wel is het belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt. Denk hierbij aan een onverwarmde kas of een garage (maar dan wel bij een raam!). Bij te weinig licht zal het blad geel worden.

Eventueel kunnen de blad houdende soorten ook buiten overwinteren. Zet ze weg op een beschutte plaats en dek ze (zeker bij strenge vorst) heel goed af met verschillende lagen noppenfolie. Ook de blad houdende Agapanthussen mogen zo half april naar buiten. Houd echter goed in de gaten of er nog nachtvorst wordt opgegeven. Zet de plant dan even voor de nacht naar binnen of dek hem af.

De basisregels voor de verzorging van een agapanthus

Stap 1: Geef de Agapanthus een open zonnige plek. In de schaduw zal je veel minder bloemen krijgen.

Stap 2: Zorg voor voldoende water, maar niet voor té veel. De agapanthus houdt namelijk niet van natte voeten. Zeker in de winter moet je deze plant niet te veel water geven. Als je een zware grond hebt, kun je grind, lava of argexkorrels toevoegen. In een zanderige grond, kun je het beste compost toevoegen. Staat je agapanthus in een pot? Zorg dan voor een goede drainagelaag onderaan.

Stap 3: Gebruik bij het planten (verplanten) in pot het best een wat zwaardere grondsoort en goede grind drainagelaag. Dit zorgt ervoor dat je plant niet bij het minste zuchtje wind gaat omvallen (goed alternatief is een zware steen onderaan de pot aanbrengen). Gebruik ook kwalitatieve potgrond. Deze is op de kwekerij verkrijgbaar, maar ook in de meeste tuincentra.
Stap 4: Zorg ervoor dat de Agapanthus voldoende mest krijgt. Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium. Gebruik deze meststof in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode. Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen.

Stap 5: Een van de belangrijkste stappen is het water geven. Het klinkt gemakkelijk, maar dat is het eigenlijk niet. Wanneer heeft de plant dorst, wanneer geef je de plant genoeg water? Vaak hangt het af van de weersomstandigheden.  Een algemene regel is wel dat tijdens het groeiseizoen, de Agapanthus best wel wat water mag krijgen. Ga je eens een weekje weg? Geen paniek! De plant kan ook wel eens een gietbeurtje overslaan, daar heeft een Agapanthus geen last van.

Overwinteren

Of de agapantus kan overwinteren is afhankelijk van het soort, bladhoudend of bladverliezend. Het bladhoudende soort moet in de winter naar binnen worden gehaald. Deze soort kan alleen binnen in een koude, vorstvrije ruimte waar voldoende licht komt overwinteren. Een koude, droge omgeving zorgt ervoor dat de wortels van de plant niet gaan rotten en het stimuleert de bloei. In het voorjaar kan je voor de bladhoudende plant weer een plek in de zon zoeken. De plant zal dan in de bloeiperiode weer mooie bloemen laten zien. Het soort die zijn bladverliest is winterhard en kan je daarom ook gewoon in de volle grond plaatsen. Maar bij hevige vorst is het wel goed om de plant even af te dekken. Heb je de bladverliezende plant in een pot gepoot, dan adviseren we deze wel naar binnen te halen. Dit omdat planten in een pot door de kou onvoldoende mineralen uit de grond op kunnen nemen.

Hoe snoei je de agapanthus?

De bladverliezende agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden. Het blad zal er bij deze soort vanzelf afvallen. De uitgebloeide stelen, kun je er in het bloeiseizoen weer afknippen. Dit zorgt ervoor dat de plant weer al zijn energie kan steken in de nieuwe bladeren en bloemen. De bladhoudende agapantus hoeft niet gesnoeid te worden. Wel kun je het beste de gele bladeren wegknippen. Als een plant gele bladeren heeft, stopt die hier veel energie in terwijl dit eigenlijk naar de nieuwe bladeren moet gaan.

Gerelateerd