Waarom is het zo belangrijk om je woning goed te isoleren?

Dat isoleren een slimme investering is hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Het is namelijk goed voor je portemonnee en je kunt er grote energiewinsten mee boeken. Maar dat is nog niet alles, een goed geïsoleerde woning biedt heel wat voordelen. In dit artikel lees je er alles over. 

Premies

Wist je dat je van onze overheid verschillende premies kan krijgen wanneer je investeert in je woning? Voor zaken als dakisolatie of de renovatie van je gevel kun je bijvoorbeeld een renovatiepremie krijgen. Daarnaast bestaat er ook een premie voor ramen en deuren en zelfs voor het installeren van energiezuinige verwarmingssystemen. Wanneer je je woning dus goed isoleert en voorziet van dubbele ramen en dergelijke, zit daar voor jou misschien wel een financieel voordeel in. Dus, als je overweegt om renovaties uit te voeren, kijk dan zeker eens naar welke premies beschikbaar zijn in jouw regio.

Verhoogde woningwaarde

Wanneer je je woning goed isoleert zal deze meteen in waarde stijgen. Toekomstige kopers zijn namelijk vaak bereid om meer te betalen voor een huis dat al energiezuinig is en waar geen werk meer aan is. Je woning goed isoleren is dus ook een investering voor de toekomst. 

Energiebesparing

In een goed geïsoleerde woning gaat warmte minder snel verloren, wat op zijn beurt leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. Door je woning goed te isoleren zul je de prijzen op je energiefactuur dus aardig zien zakken. Een goede tip? Als je eraan denkt om je woning te isoleren, vergeet dan zeker ook de ramen niet. Je kan je woning zo goed isoleren als je wilt, maar via ramen van enkel glas zal er nog steeds veel warmte verloren gaan. Kies dus voor ramen met dubbele beglazing en van een kwaliteitsvol materiaal zoals bijvoorbeeld aluminium ramen.

Comfort en warmte

Het belangrijkste voordeel van goede isolatie is dat het je huis warm en comfortabel houdt, ongeacht het weer buiten. In de winter blijft de warmte lekker binnen terwijl je woning in de zomer juist koel blijft. Gedaan dus met rillende nachten of zweten bij zomerse temperaturen!

Geluidsreductie

Wist je dat isolatie in huis ook kan zorgen voor geluidsreductie? Isolatiemateriaal zoals glasvezel, cellulose of schuim kan geluidstrillingen absorberen en dempen, waardoor het geluid van buitenaf of tussen kamers in huis wordt verminderd. Als je kiest voor dikkere isolatielagen en je ook alle kieren en spleten afdicht, verminderen de geluiden van buitenaf nog meer. Zeker wanneer je in een drukke straat of stad woont kan dit een groot voordeel zijn. 

Gerelateerd