Nieuw huis inrichten? Dat doe je zo! 

Heb je net je eerste huis gekocht? Of ben je net verhuisd? Dan wil je waarschijnlijk je nieuwe woning helemaal inrichten. Dat is best uitdagend. Zorg dat je dat in een logische volgorde doet om problemen achteraf te vermijden. 

Bereid je voor

Een ruimte thuis inrichten is sowieso niet gemakkelijk. Als je echt volledig vrij spel krijgt door (ver)bouwingen is het nóg belangrijker dat je een plan hebt klaarstaan. Bereken je budget, denk na over de stijl en het bijkomende kleurenpalet, materialen enzovoort. Je inrichting kan alle kanten uitgaan. Dat betekent dat je sommige beslissingen best vooraf al incalculeert. Denk aan bepaalde aansluitingen voor licht en lampen, of houd rekening met de positionering van een zware kast. Nu de winter in het land is, wil je wellicht ook besparen op je energierekening. Denk daarom dan zeker aan de juiste isolatiefolie. Als je de gepaste basislaag hebt, vermijd je kosten en werk achteraf.

Begin met de basis 

Denk bewust en aandachtig na over de materialen die je nodig hebt. Die passen stuk voor stuk bij het plan dat je vooraf hebt bedacht en jouw favoriete stijl. Leg eerst je vloer met hout of laminaat, installeer spouwmuur isolatie voor recenter gebouwde woningen, zorg voor de gepaste raambekleding en werk af met knappe meubels en kleuren. Dan is het een kwestie van accessoires en decoratie toevoegen naar smaak. 

Houd het licht

Licht en schaduw zijn cruciale delen van een inrichting die al te vaak vergeten worden. Een lichtplan is bepalend voor de sfeer van een ruimte. Soms heb je geluk of een slimme architect waardoor een woning voldoende natuurlijk licht ontvangt. Van die kennis kan je gebruikmaken wanneer je je ruimte indeelt zodat je zo veel mogelijk licht meepakt. Als dat niet zo is, zul je hier tijdens je voorbereiding rekening mee moeten houden door stopcontacten slim te plaatsen. 

Deel de ruimte slim in 

Houd een paar belangrijke principes in je achterhoofd. Zo voorkom je dat je ruimte te claustrofobisch aanvoelt na een tijd. Probeer dus niet te veel meubels in één ruimte te dicht op elkaar te zetten. Less is more. Daarbuiten is het ook verstandig om je muren een kleurtje te geven dat eerder naar de lichte kant neigt. Als je de omvang van je ruimte te donker maakt, voelt het kleiner en nauwer dan de werkelijkheid. Als laatste vergeet je best niet om je te baseren op inspiratie en die regelmatig boven te halen. Zo voorkom je keuzestress. 

Gerelateerd