Zo geef je je keuken een budgetvriendelijke opknapbeurt 

Je wil graag het nieuwe recept uittesten van Ottolenghi, maar je oven weigert dienst… Herkenbaar? Dan verdient jouw keuken ongetwijfeld een stevige opknapbeurt. In veel gevallen is een gedeeltelijke renovatie al voldoende. Goed nieuws voor jouw budget, want zo hoef je geen volledig nieuwe keuken te betalen. Een paar slimme ingrepen zullen ervoor zorgen dat jij weer staat te popelen om nieuwe recepten van de Israëlische kok uit te testen. 

Inspiratie   

Een belangrijke tip: doe eerst wat inspiratie op om te zien wat je graag wil veranderen aan je keuken. Zo kan je een wishlist opstellen met je prioriteiten en berekenen wat financieel haalbaar is. Abonneer je op een van de vele interieurboekjes om te zien wat er allemaal mogelijk is. En als je creatieve (en budgetvriendelijke) oplossingen zoekt, kan je op Pinterest zeker en vast je hartje ophalen.  

Budget 

Eens je voldoende inspiratie opgedaan hebt, kan je voor jezelf een realistisch budget opstellen. De kans is groot dat je wat compromissen zal moeten sluiten. Wil je bijvoorbeeld een stoomoven? Dat is dan waarschijnlijk meteen een grote hap uit je budget, want een degelijke stoomoven kost al snel 3000 euro. Dan ga je misschien als tegenprestatie best wat besparen op je andere huishoudelijke apparaten of op je keukenverlichting bijvoorbeeld.   

Beperkte ingrepen

Helaas heeft niet iedereen de financiële middelen om zijn of haar droomkeuken te installeren. Om te besparen, kan je het grootste deel van je keuken laten staan. Slechts één ingreep kan al volstaan om je keuken toch een volledig nieuwe look geven. Ik denk daarbij vooral aan het keukenblad. Het is het grootste stuk en het bepaalt dus meteen ook de stijl van je keuken. Installeer je een nieuw keukenblad? Dan krijg je een nieuwe keuken!

Stijl 

Om ervoor te zorgen dat je keuken geen allegaartje van allerlei stijlen wordt, focus je best op één stijl. Een houten keukenblad past bijvoorbeeld het best in een Scandinavische keuken. In dat geval ga je in heel de keuken voor een strakke stijl met veel lichtinval en met veel natuurlijke houtelementen. De kleuren zijn neutraal en de decoratie is in dat geval miniem. Wanneer je bij één stijl blijft, in dit geval de Scandinavische, zal dat nieuwe houten keukenblad ook veel meer effect hebben.  

Accessoires 

Heb je voorlopig nog een erg beperkt budget en is er geen ruimte voor grote ingrepen? Met een aantal nieuwe accessoires kan je ook al hemel en aarde verschil maken. Of een likje verf kan ook al wonderen doen voor je keuken. Veel succes! 

Gerelateerd