Welk werkblad past bij mijn keuken? 

Een werkblad bepaalt grotendeels de stijl en de uitstraling van je keuken. Net omdat het zo’n belangrijk onderdeel is van je keuken gaat het ook vaak om een van de duurste stukken. Het is dus maar logisch dat je je keuze weloverwogen maakt. Heb je nood aan advies? Hieronder gaan we wat dieper in op de kostprijs en de kwaliteit.  

Interieur 

Net omdat het werkblad zo’n belangrijk onderdeel vormt van je keuken, moet het ook bij de rest van het interieur passen. De keuze is haast onbeperkt, maar je moet wel met drie zaken rekening houden. Het keukenblad moet hygiënisch, onderhoudsvriendelijk én bestand zijn tegen dagelijks gebruik. In een houten keuken is een houten werkblad natuurlijk een absolute meerwaarde. Met de drie bovenstaande voorwaarden in het achterhoofd, kies je dan best voor harde houtsoorten zoals eik, teak of mahonie.   

Duurzaamheid 

Als je zo’n grote investering doet, is het ook belangrijk dat je werkblad tegen een stootje kan én dus lang meegaat. Dat is zeker en vast het geval bij een modern dekton werkblad bijvoorbeeld. Het werkblad is nooit poreus waardoor je goed beschermd bent tegen vlekken. Een must in een keuken waar een ongelukje snel gebeurd is. Dekton is bovendien kras-, vlek- en hittebestendig. En het is ook nog bestand tegen ultraviolette stralen waardoor de kleur niet verandert in de loop der jaren. Alleen maar voordelen, toch!?

Kostprijs

De positieve eigenschappen van dekton verraden het al: het is helemaal niet het goedkoopste alternatief. Als je voor goedkoop en degelijk wil gaan, dan moet je voor een werkblad in inox of roestvrij staal gaan. Het is, net zoals dekton, vlek-, vocht- en hittebestendig. Bovendien is het ook nog zuurbestendig. Je hoeft je geen zorgen te maken over welke producten je al dan niet mag gebruiken. Dat alles zorgt ervoor dat je dus niet per se voorzichtig moet omgaan met het materiaal. Inox gaat lang mee én is ook goedkoop in vergelijking met andere materialen. Het enige nadeel is dat het minder gezellig oogt in je keuken. Het wordt wel veel gebruikt in restaurants en industriële keukens, waar de look minder belangrijk is. 

Conclusie 

Met die aspecten in gedachten is het aan jou om de perfecte keuze te maken. In de ideale wereld ga je voor een materiaal dat aan alle voorwaarden voldoet. Tenzij er natuurlijk een aspect is dat bij jou zwaarder doorweegt dan de andere: je eigen stijl, de duurzaamheid of net de kostprijs. In elk geval wordt het iets moois, succes! 

Gerelateerd