Taupe: wat is dit voor kleur + interieur en kleurcombinatie tips!

Wie de woonmagazines openslaat ziet direct wat dé kleur is van dit najaar voor in huis. Maar ook in de modebladen zien we deze hippe kleur meer dan eens terug. We hebben het natuurlijk over de kleur taupe. Een populaire kleur voor interieurs maar ook voor heren- en vrouwenmode. Wat is het precies voor kleur en hoe kun je deze kleur het beste in je woning en je klerenkast terug laten komen? We vertellen jouw alles ins and outs over taupe in deze blog.

Taupe is dus populair. Dat kunnen we wel stellen. En al heel wat jaren zien we taupe terugkomen. Je kan deze kleur ook vinden onder de naam leverkleur of greige. Hoe zouden we taupe omschrijven? Als een subtiele en ook wel rustige kleur. Het voordeel is dat je de kleur met heel veel tinten kunt combineren. Daarnaast is taupe absoluut een basiskleur. Hiermee bedoelen we dat je taupe met heel veel andere kleuren en accessoires kunt combineren. Daarom is het fijn om taupe, net zoals grijs en zwart of wit, in je kast te hebben hangen. Of als basis van het interieur in woning te hebben.

Dit is taupe:

  • Leverkleur of greige
  • Subtiele en rustige kleur
  • Combineerbaar met heel veel tinten
  • Basiskleur
  • Creëert een luxe uitstraling

Waar komt taupe vandaan?

Taupe klinkt een beetje Frans, en dat is ook niet gek van daar komt het vandaan. In het Frans betekent taupe mol. En ook dat is niet gek, want het is afgeleid van de vacht van de mol. Die we het beste kunnen omschrijven als een bruine en ook grijzige kleur. We zeiden het net ook al, maar taupe zitten tussen grijs en bruin in. Maar toch zijn er heel veel verschillende kleuren taupe. Het ene taupe is het andere taupe niet. Het kan dan ook in heel veel verschillende tinten verschijnen. Van heel donker tot juist heel licht. Maar ook qua kleur verandert er veel in het kleurenschema van taupe. Sommige taupe is namelijk bijna paars en andere is weer bijna grijs.

Omdat taupe zo tijdloos is, kun je het perfect combineren. Bijvoorbeeld voor je kleding in combinatie met een spijkbroek en ga zo maar door. Maar ook in je woning heeft het een neutraliserende werking.

Taupe in je interieur

Deze kleur zorgt voor zoveel dingen in je woning. Het neutraliseert, daarom zie je taupe ook vaak terugkomen in bijvoorbeeld de wachtkamer van een psycholoog, huisarts of bij een yogacentrum. Het geeft rust aan drukke ruimtes, waardoor je meer kunt ontspannen in een omgeving. Daarnaast kun je het aanvullen met mooie groene planten of accessoires in felle kleuren. Je kan opvallende kleuren toevoegen aan je interieur waardoor je meer pit geeft aan je woning. Maar je kan bijvoorbeeld ook zorgen voor meer patronen op de bank bijvoorbeeld of juist in het behang van een andere muur. Juist de speelsheid die je kunt ervaren in de stijling doordat er meer mogelijk is, is zo leuk.

Welke kleuren kunnen er dan bij? Nou, denk bijvoorbeeld aan andere warme of juiste koele tonen. Dit komt doordat erin taupe zowel koele als warme tonen te vinden zijn. Als in grijs en rode tonen. Hierdoor ontstaat er toch een hope warmte in de ruimte. Maar er is nog iets met deze kleur. Het zorgt namelijk voor een luxe uitstraling. Daarom hebben ook veel hotels tegenwoordig taupe in de hotelkamers verweven.

Wat kun je dan met taupe? Breng het aan op de muren voor een mooie warme tint op de muur. Het geeft een heel andere dementie aan de woning dan wanneer je kiest voor wit of voor gebroken wit. Denk aan meer warmte en meer luxe. En twijfel er ook niet aan of je alle muren wel kunt verven met taupe, want dat is geen enkel probleem. Het is namelijk een ware basiskleur.

Accessoires en meubels

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meubels te voorzien van taupe. Denk aan mooie banken, stoelen, eetkamerstoelen of fauteuils. Ook lampenkappen of de frontjes van je keuken is geen enkel probleem. Of rond het af door te kiezen voor mooie taupekleurige accessoires.

Hoe kun je taupe combineren?

  1. Kies voor grijs dan ga je voor elegant en stijlvol
  2. Liever een ontspannend geheel? Ga dan voor wit, crème en grijs
  3. Kracht aan een ruimte geven doe je door zwart toe te voegen
  4. Meer kleuraccenten door smaragdgroen en terracotta
  5. Aardetinten, mosterdgeel en zandkleur doen het ook goed bij taupe

Zoals je ziet kun je alle kanten uit met taupe in je woning.

Taupe in je kleding

We zeiden het net al even maar je kunt er ook voor kiezen om taupe in je kleding terug te laten komen. Eigenlijk met precies dezelfde voordelen als wanneer je voor je taupe in je woning gaat. Denk namelijk aan luxe uitstraling, stabiele basiskleur waar je meer accenten aan kan toevoegen en een meer ontspannen uitstraling. Wat ook een mooie bijkomstigheid is voor taupe als kleding is dat deze kleur iedereen staat. En dat is natuurlijk ook wel echt mooi meegenomen.

Combineer taupe ook meer andere materialen, denk bijvoorbeeld aan suède, zijde, satijn, leer, wol, katoen of kunstbont. Hierdoor kun je meer halen uit de kleur taupe. En omdat taupe zo’n neutrale kleur is kun je naast rustige en onopvallende kleuren of materialen ook juist knallen met diepe kleuren. Kleuren die goed hierbij passen zijn zwart, bruintinten, donkerblauw, jeanskleuren of juist grijstonen.

Gerelateerd