Een paard in de tuin: hoe werkt het?

Heb je er altijd al van gedroomd om een paard in je tuin te hebben? Voor paardenliefhebbers is er niets leuker dan dat.  Als je genoeg ruimte hebt is dit perfect mogelijk. Wel zijn er een aantal zaken die je moet weten alvorens je het dier in je tuin laat galopperen. 

De paardenstal

Een paard moet een stal hebben, dat is zeker. Maar mag je dit zomaar bouwen in je tuin? Het antwoord is ja, maar je moet wel de juiste vergunningen aanvragen en de juiste richtlijnen volgen. Eens dit geregeld is, kan je aan je stal beginnen. Dit is voor een paard enorm belangrijk, aangezien het de plek wordt waar het zich veilig voelt, zeker omdat het in een nieuwe omgeving geplaatst gaat worden. Zorg ervoor dat de stal warm genoeg is. Daarom bouw je de stal best uit hout of steen. Verder moet je er ook aan denken dat er geen regen binnenkomt, er genoeg licht en lucht is in de stal en dat er genoeg ruimte is voor het paard om te bewegen. Een plekje waar je al je materiaal kan leggen zoals je zadeldoek, staldekens en halsters is ook altijd handig.

Inrichting van de stal

Zorg ervoor dat er geen scherpe randen zijn in je stal waar je paard zich kan aan verwonden. Brandblussers zijn ook een must in een paardenstal, zéker als deze uit hout gemaakt is. Maar ook bij stenen stallen is er kans op brandgevaar, dit komt door het stro dat aanwezig moet zijn in de stal. Bij de meeste branden is het het stro dat het eerste vuur vat. Houd het paard ook weg van gevaarlijke elektriciteitsaansluitingen en dergelijke, we willen natuurlijk niet dat je beste vriend geëlektrocuteerd wordt. Nu de inrichting volledig klaar en veilig is, kan je je paard verwelkomen in zijn nieuwe woonst. Heeft je paard veel last van vliegen aan de ogen? Koop dan een vliegenmasker om je paard nog beter op z’n gemak te laten voelen.

De weide

Ook voor de weide zijn er een aantal richtlijnen. Zo moet je weide 1.000 à 2.500 vierkante meter groot zijn, per dier. Het is belangrijk te beseffen dat paarden kuddedieren zijn. Dus als het mogelijk is zorg je er best voor dat er minsten 2 paarden in je wei staan. Als je alles volgens de juiste richtlijnen doet, is er geen twijfel mogelijk dat je paard zich volledig op het gemak gaat voelen in zijn nieuwe woonst.

Gerelateerd