Tips voor jouw ideale boomhut

Is het niet de droom van elk kind om een stoere boomhut te hebben in de tuin? Uiteraard wil je je kinderen dolgelukkig maken door een boomhut te bouwen in je tuin. Of misschien is het wel een stiekeme kinderdroom van jou die uitkomt? Voor deze droom is ook heel wat handigheid, goed materiaal & doorzettingsvermogen nodig. Wat je nog nodig hebt, zetten we alvast op een rijtje!

Keuze van de boom

De keuze van de boom is ontzettend belangrijk. Zo moet je vooral kijken naar de gezondheid van de boom. Deze mag niet te jong of te oud zijn, aangezien het de nodige kracht moet hebben om de houten structuur te dragen. Let er dus ook op dat de boom geen tekenen van ziekte vertoont. Veelgebruikte bomen voor boomhutten zijn een esdoorn of een eik. Vervolgens kan je je werkbroek aantrekken, om te beginnen met bouwen. Vergeet zeker niet de regelgeving in je gemeente te controleren omtrent boomhutten, en verwittig eventueel je buren.

Veiligheid in de boomhut

In eerste instantie is het belangrijk dat je veilig te werk gaat als je een boomhut maakt. Zorg daarom voor goed materiaal, met de nodige veiligheidsmaatregelen zoals werkhandschoenen en veiligheidsschoenen. Verder moet de boomhut zelf ook veilig zijn. Kies er daarom voor dat je de boomhut niet te hoog bouwt en dit boven een zachte ondergrond doet. Om de kans op vallen te minimaliseren bouw je best een stevige omheining rond je boomhut. Veiligheid boven alles!

Ontwerp eerst, bouw erna

Je maakt best eerst een ontwerp van je boomhut in plaats van zonder voorbereiding je nieuw stekje te bouwen. Dit kan je professioneel laten maken, met behulp van een goede tekenaar. Je kan boomhut ook baseren op bestaande ontwerpen van anderen. Zo vind je op het internet al snel voorbeelden van boomhutten. Wie weet zit jouw ideale boomhut er wel bij? 

Enkele technische tips

Tot slot geven we je nog enkele technische tips mee zodat jouw boomhut optimaal is. Zo kies je best voor een boom met een doorsnede van 30 cm. Met een stam als deze kan je zeker een boomhut maken van 2,5 m op 2,5 m. Om veiligheidsredenen wordt aangeraden om je boomhut maximum 2,5 m hoog te bouwen. Vergeet zeker ook niet na te denken over de toegang tot de boomhut, wordt dit een ladder of eerder een trapje? Een vaste trap is zeker de veiligste methode, maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een touwladder, waar iets meer behendigheid voor nodig is. Bij het maken van je boomhut maak je best gebruik van kastanjehout omdat het lang, stevig hout is, dat over de jaren heen enkel beter wordt van kwaliteit. Ook kan het hout goed tegen slechte weersomstandigheden zoals regen of storm. We wensen je alvast veel succes met het bouwproces en natuurlijk veel plezier in je nieuwe boomhut!

Gerelateerd