Enkele tips voor het leggen van je eigen vloeren

Wanneer je een woning wil renoveren, heb je afhankelijk van de werken die je wil doen een groot budget nodig. Daarom kan het handig zijn om bepaalde werken zelf uit te voeren zodat je niet voor alles een expert moet inhuren. Een van de eenvoudigere werken is het leggen van eigen vloeren. In dit artikel worden een aantal tips gegeven waardoor het misschien iets vlotter zal gaan.

Kies je soort vloer

Er zijn vandaag de dag verschillende soorten vloeren die je kan leggen. De twee populairste zijn nog steeds laminaat en tegels. Het voordeel van laminaat is dat het eenvoudig te leggen is en ook de look heeft van volwaardig parket. Een tegelvloer leggen is ook heel populair omdat ze eenvoudig schoon te maken is en geen vuil of bacteriën vasthoudt. Het leggen van een tegelvloer is wel minder eenvoudig, maar met de nodige voorbereiding en de juiste materialen kan je dit zeker zelf doen.

Belang van tegel nivellering

Wanneer je een tegelvloer wil leggen, wil je natuurlijk wel dat deze volledig vlak en egaal ligt. Dit is het moeilijkste onderdeel van de plaatsing. Oneffenheden kunnen er onder meer voor zorgen dat je tegels beginnen inzakken en daarnaast is een ongelijke vloer natuurlijk ook niet mooi. 

Je hebt vandaag de dag verschillende manieren van tegel nivellering. Zo kan je kiezen tussen een systeem met draaiknoppen en tegel clips en een systeem met keggen en tegel clips. Keggen zijn voorwerpen die uit hout of uit metaal bestaan en die een schuine kant hebben om iets te kunnen vastklemmen. Zoek dit zeker eens op het internet op wanneer je niet weet wat dit juist is. Welk systeem het beste is, hangt af van onder meer de voegbreedte, de dikte van je tegels en de grootte van je tegels. 

Zodra je klaar bent om met het plaatsen te beginnen, breng je eerst tegellijm aan. Daarna plaats je de eerste tegel en schuif je de tegel clips onder de tegel. De volgende stap is om een tweede tegel tegen deze clips te plaatsen. Een aandruktang zal ervoor zorgen dat je tegels op gelijke hoogte komen. De clips en de keggen zullen ervoor zorgen dat mogelijke hoogteverschillen worden opgevangen.

Voordelen van nivellering systemen

Een van de grootste voordelen van een nivellering systeem is dat er naast hoogteverschillen ook geen verzakking mogelijk is van de tegels. Ze zijn daarnaast heel eenvoudig te plaatsen, maar ook heel snel te verwijderen. Wel wordt het aangeraden om voor iets grotere tegels te kiezen. Hoe groter de tegels, hoe minder tijd je moet steken in het plaatsen en het aanbrengen van de verschillende clips en keggen. 

Wanneer je toch twijfelt om zelf een vloer te leggen, kan je natuurlijk nog steeds voor een vakman kiezen. Zo ben je zeker dat de vloer volledig waterpas zal gelegd worden en ben je verzekerd bij eventuele problemen.   

Gerelateerd