Houten of aluminium ramen en deuren: welk type kies je het best?

Ben je je huis aan het renoveren? Of bouwen jullie een nieuwe woning? Dan ga je bij de aanschaf van ramen en deuren voor de keuze van het materiaal te staan komen: hout of aluminium. Wat de voor- en nadelen van elk type zijn, lees je hier.

Houten ramen en deuren

Hout is de absolute topper onder de materialen. Het is duurzaam, sterk, kwalitatief en erg isolerend. Het is bovendien water- en winddicht. Afhankelijk van welk soort hout je kiest, is het erg duurzaam. Naast al deze kwaliteiten is hout ook gewoon een warm materiaal met een erg natuurlijke uitstraling. Ga je voor houten ramen en deuren dan mag je er zeker van zijn dat je er lang van zal kunnen genieten. Mits het juiste onderhoud uiteraard.

We zeiden al dat hout een hoge isolatiewaarde heeft. Daarnaast heeft het ook uitstekende akoestische eigenschappen en een geluiddempend effect. Bovendien biedt hout ook een goede thermische isolatie. Er is met andere woorden minder kans op koudebruggen.

Wist je ook dat hout vochtregulerend is? Dat betekent dat het vocht kan opnemen en afgeven. Hierdoor heb je een gezonder klimaat in je woning.

Je merkt het: hout is een absoluut topmateriaal. De keerzijde van de medaille? Aan kwaliteit hangt meestal een prijskaartje vast. Heb je een beperkt budget? Dan zal je wellicht moeten kiezen voor een goedkoper materiaal zoals aluminium of pvc. Maar zoals er vaak wordt gezegd: goedkoop is duurkoop. Bedenk dus ook dat een investering in houten ramen en deuren wellicht de moeite loont. Ze gaan vaak een leven lang mee, in tegenstelling tot hun goedkopere concurrenten.

Aluminium ramen en deuren

Aluminium heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Vroeger scoorde aluminium wat minder op het vlak van isolatie maar dat is nu verleden tijd. Van condensatie en warmteverlies is nu geen sprake meer. Verder geven aluminium ramen en deuren een strakke uitstraling aan je woning. Het is bovendien een sterk en duurzaam materiaal. Wist je ook dat het volledig recycleerbaar en heel onderhoudsvriendelijk is?

En hoe zit het met pvc? Aluminium is meestal wat duurder dan plastic maar heeft dan ook weer een hogere kwaliteit. Eén van de grootste verschillen tussen de 2 materialen is dat aluminium een poedercoating heeft. Zo zijn je ramen en deuren tegen alle weersomstandigheden bestand en enorm slijtvast.

Gerelateerd