Zo houd je jouw gazon in topconditie

Nu het steeds mooier weer wordt, kan je beginnen met in de tuin te werken. Je kan bijvoorbeeld je gazon onder handen nemen. Een mooi, groen gazon kan een blikvanger zijn van je woning. Maar om het zo te houden, is goed onderhoud essentieel. Het vraagt wat tijd en aandacht, maar het levert je een prachtig gazon op waar je trots op kan zijn. Hoe je jouw gazon kan onderhouden, lees je hier.

Maaien

Een goed onderhouden gazon begint met regelmatig maaien. Een vuistregel hierbij is om je gras niet te kort te maaien. Kort gras kan namelijk verbranden door de zon en dat vermijden we liefst, toch? Het is ook belangrijk dat je weet welke maaimethode het beste werkt voor je gazon. Heb je bijvoorbeeld grasmatten, dan kan het zijn dat je beter mulcht in plaats van het gemaaide gras op te vangen of omgekeerd. Vergeet ook niet om je grasmaaier regelmatig te onderhouden en de messen scherp te houden. Zo bekom je het beste resultaat.

Verticuteren

We kunnen het moeilijk tegenhouden, na verloop van tijd zal er dood gras of mos ophopen in je gazon, wat kan leiden tot verstikking. Door te verticuteren verwijder je de ophopingen, waardoor lucht, water en voedingsstoffen beter naar de bodem kunnen. Bezit je een  grasmachine die beschikt over een verticuteerfunctie, dan kan je die hiervoor gebruiken. Let er wel op dat je niet te diep verticuteert, zodat je de wortels van het gras niet beschadigt. Het is ook aangeraden om ofwel in het voorjaar of najaar de verticuteerder te gebruiken, dan is jouw gras het meest actief. Zorg ervoor dat je na het verticuteren de dode materialen opruimt en je gazon voldoende bewatert.

Bemesten

Een gazon kan pas groeien en bloeien tot een gezond en groen gazon met de juiste voedingsstoffen. Daarom is bemesten een belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud. Je bemest best twee keer per jaar, in het voor- en najaar. Wanneer je start met bemesten moet je goed kijken naar instructies op de verpakking van de bemesting die geschikt is voor je gras. Daar staat namelijk hoeveel je nodig hebt, want overbemesting kan leiden tot verbranding van je gras. Net zoals bij verticuteren, moet je na het proces je gazon voldoende water geven. Zo geef je de voedingsstoffen de kans om in de grond te trekken.

Onkruid

Voor velen verpest onkruid het uiterlijk van het gazon. Onkruid tegenhouden is niet eenvoudig, maar door het regelmatig te verwijderen voorkom je dat het zich verspreidt. Je kan dit met de hand doen of met behulp van een onkruidverwijderaar. 

Gerelateerd