Zout: waarom heb je het nodig in je tuin?

Zout heeft verschillende, handige functies voor je tuin én voor het zwembad in je tuin. Zowel tijdens de warme als de koude maanden van het jaar is zout je redder in nood. Weet je niet concreet waarover we het hebben? Lees dan zeker verder.

Beter alternatief voor je zwembad

Zout is eerst en vooral geschikt als je een zwembad hebt. Een zwembad in je achtertuin is natuurlijk zalig bij een lekker weertje, maar natuurlijk enkel als die proper is. Want geef nu toe, als je water groen is, heb je toch niet onmiddellijk zin om daar in te springen, of wel? Daarom is onderhoud dus een vanzelfsprekend gegeven. In publieke zwembaden gebeurt het onderhoud vaak door middel van chloor in de vorm van chloortabletten of vloeibaar chloor, een zeer effectief middel. Wil je bij je zwembad thuis liever geen chloorlucht hebben en ook geen prikkende ogen of huid meer, dan kijk je best voor een beter alternatief: zwembadzout. Het maakt je zwembadwater niet alleen zachter en aangenamer, maar vooral bacterievrij en algenvrij. Het ontsmet ook je zwembadwater en gaat oxidatie tegen.

Twee opties, één proper resultaat

Er bestaan twee soorten: de ene dient voor elektrochlorering, de ander voor membraanelektrolyse. Bij membraanelektrolyse kan je de exacte hoeveelheid natuurlijk chloor bepalen dat je uit je zout wil omzetten. Dit gebeurt halfautomatisch. Bij elektrochlorering wordt het zout in het water in een continu proces omgevormd tot een natuurlijk chloor. Hierdoor hoef je slechts één keer zout aan je zwembad toe te voegen. Het onderhoud door middel van zout komt dus zelfs nog een stuk sneller én goedkoper uit dan dat je het met chloor zou doen. Als je dus ook voor het populaire zwembadzout kiest, doe dat dan op basis van je reinigingssysteem of pas je reinigingssysteem aan. Hiervoor schaf je de middelen voor elektrochlorering of membraanelektrolyse aan en je vervangt ook best ijzeren delen in je zwembad om zo eventuele corrosie te vermijden. Zoek de biociderichtlijnen op en bereken tot slot de hoeveelheid zout die jij nodig hebt. Dat hangt natuurlijk af van de grootte van je pool.

Geen slipgevaar

Ook in de koude periode van het jaar is zout essentieel. Strooizout maakt namelijk alles ijsvrij en voorkomt zo slipgevaar. Zoutstrooiers zorgen ervoor dat het strooien van zout of dooikorrels sneller en gemakkelijker gaat én dat je zout lang meegaat. Het bespaart je niet alleen enorm veel tijd dan alles met de hand te moeten strooien, de zoutstrooier verdeelt ook alles gelijkmatig. Zo ben je zeker dat je geen gladde plek gemist hebt waardoor je zou kunnen vallen. Je kan met de professionele zoutstrooiers zelfs de straal en hoeveelheid bepalen. Bovendien is een zoutstrooier duidelijk veiliger, omdat je geen risico loopt om het zout bijvoorbeeld in je ogen, mond of andere gevaarlijke plekken te krijgen. Een handstrooier is compacter en ideaal als je geen grote tuin of oprit hebt, maar moet je blijven tillen tijdens je werk. Een strooiwagen kan dus handiger zijn, die bestaat zelfs op wieltjes, afhankelijk van het model. Want er zijn uiteraard verschillende modellen voor elke behoefte. Belangrijk hierbij is om erop te letten dat je zoutstrooier van goede kwaliteit is en niet door het strooizout of door de dooikorrels zelf aangetast wordt. Zo ben je zeker dat je er meerdere jaren goed gebruik van kunt maken. Een grote bonus is dat je je strooiwagen ook als kunstmeststrooier of voor het verspreiden van kalk, zaden of zand kunt gebruiken. Om al die redenen is een zoutstrooier zeker een must-have voor ieder huishouden, of moeten we zeggen: “tuinhouden”.

Gerelateerd