Wat zijn de voordelen van een inbouw combimagnetron?

De verbouwing van de keuken, of de aanschaf van nieuwe apparaten is af en toe nodig, maar aan wat voor zaken moet je allemaal denken? Als eerst: wat voor functies moet de inbouw combimagnetron sowieso hebben? Op basis daarvan zullen een aantal combimagnetrons al afvallen. Daarnaast moet je goed kijken naar wat de verhoudingen zijn. Zeker als je het apparaat wil laten inbouwen, is het belangrijk dat je niet met de verkeerde maat thuiskomt. Combimagnetrons hebben over het algemeen twee standaards maten. Namelijk 45 of 60 centimeter hoog.

De voordelen van een combimagnetron

Natuurlijk heeft een combimagnetron een aantal voordelen. Zo hoef je maar één apparaat aan te schaffen, terwijl je de functies van meerdere apparaten kan gebruiken. Daardoor scheelt het ook een hoop ruimte in je keuken. Je hoeft de magnetron niet meer ergens op het aanrecht neer te zeggen omdat de oven al ergens ingebouwd is. De combimagnetron, met ovenfunctie, kan gewoon op de plek waar de oven anders zou zitten. Lang werd gedacht dat de radiogolven van de magnetron schadelijk voor de gezondheid waren, maar dat blijkt niet te kloppen. Je kan dus gewoon in twee minuten je maaltijd opwarmen in de magnetron zonder dat je gevaar loopt.

Budgetoptie

Bij een combimagnetron denk je misschien direct aan een budgetoptie. Het is namelijk goedkoper dan het aanschaffen van twee apparaten. Toch zijn de combimagnetrons niet altijd even goedkoop. Dat komt natuurlijk door de vele functies die in het apparaat zitten. Een magnetronfunctie, ontdooien, warmhouden, hete lucht, stomen, grillen, noem maar op. Afhankelijk van wat je allemaal wil hebben, worden de combimagnetrons ook duurder. Toch is het vaak goedkoper dan de aanschaf van een oven én een magnetron. Daarnaast heb je veel goede budgetopties. Een combimagnetron koop je al vanaf 150 euro.

Combimagnetron of combi-oven?

Dan is er ook nog de optie voor een combi-oven. Het lijkt misschien hetzelfde, maar er zijn toch wat verschillen. Een oven is bijvoorbeeld beter geschikt om mee te bakken, doordat de onderkant beter verhit kan worden. Daarnaast kan je het draaiplateau er vaak uithalen, waardoor ovenschotels ook beter kunnen garen. Een combimagnetron heeft ook net wat minder inhoud. Met een oven zit je zo op 50 tot 70 liter, terwijl de magnetron op 45 blijft steken. Daar moet je dan wel extra geld voor neerleggen. Combi-ovens zijn namelijk een stuk duurder dan combimagnetrons, zelfs als je naar de budgetopties kijkt.

Hoe haal je het meest uit een magnetron?

Het eten wordt in een magnetron niet gelijkmatig verwarmd. De kans op koude plekken in het eten is dus redelijk aanwezig. Vooral bij een grote portie, in het midden van het bord. Schep daarom het eten één of twee keer om als je het opwarmt in de magnetron. Je kan ook kleinere platte porties opwarmen, die zijn gelijkmatiger warm en ook sneller klaar. Als je eten in een schaal op diep bord hebt, kan je ook een deksel of een ander bord erop leggen. Dat zorgt ervoor dat het vocht in het boord blijft en de maaltijd goed heet wordt. Om te voorkomen dat je bord eten droog wordt in de magnetron kan je één tot twee eetlepels water bij vlees, vis, groente en aardappelen toevoegen. Zo blijft je maaltijd het lekkerst.

Gerelateerd