5 tips om te zorgen voor verkoeling in de tuin

Nu het elke zomer steeds heter wordt in Nederland, zoeken we graag de schaduw op. Hoe zorg je ervoor dat het lekker koel blijft in je tuin? Met deze tips kan je straks lekker de zomer doorbrengen in de schaduw.

Natuurlijke schaduw

Bomen, planten en struiken geven niet alleen zuurstof af, ze geven ook fijne schaduw en worden niet gauw warm. Bomen zijn vaak hoog en dichtbegroeid. Daardoor geven ze een lekkere natuurlijk schaduw af. Die schaduw is het minst heet. Als je een doek ophangt, schijnt de zon daar namelijk direct op en voelt die schaduw warmer aan dan de schaduw van een boom. Daarom is het altijd een goed idee om je tuin loungeset onder een boom neer te zetten. Vaak is het wel even lekker in de zon, maar ga je voor een lange dag in de tuin, toch liever even in de schaduw zitten. Als er mensen op bezoek komen, kan je ook lekker in de schaduw even kletsen. Mocht je behoefte hebben aan zon? Dan kan je altijd even een stoel in de zon zetten en van de zonnestralen genieten.

Grote parasol

Als je niet zomaar een extra boom kan planten in de tuin, wat begrijpelijk is, kan je het best gaan voor een parasol. Daar is natuurlijk heel veel keus in, maar bijvoorbeeld een parasol van Kees Smit kan je mooi ophangen. De parasol zweeft als het ware, waardoor je er geen last hebt van de poot. Iedereen kan er dan lekker onder zitten en van de schaduw genieten. Zo’n zweefparasol hang je op aan een muur of de poot staat aan de zijkant, in plaats van in het midden. Daardoor kan iedereen optimaal genieten van de schaduw.

Gezellig en handig

Mocht je een wat kleinere tuin hebben en bijvoorbeeld geen plaats voor een grote parasol, dan is een doek of een tarp wel een handige oplossing. Zoals eerder gezegd biedt een tarp wel schaduw, maar omdat de zon pal op het doek staat is dit niet het meest ideaal. Toch moet je soms met warm weer gewoon maar in oplossingen denken en hoe dan ook; het biedt wel schaduw. Je kan de tarp met een touw ophangen aan een boom, de schutting, het huis, of ergens aan een haakje. Een tarp koop je vaak in een driehoek, dus je moet wel drie aanknopingspunten hebben, maar dat moet vast lukken in de tuin.

Overkapping voor elk seizoen

Je kan ook kiezen voor een overkapping aan het huis vast, of om een overkapping ergens in de tuin neer te zetten. Het is in de zomer misschien wat warm, maar het biedt wel schaduw. Het leuke van een overkapping is dat je er ook in de herfst of winter kan zitten. Afhankelijk van hoe je hem neerzet, er zijkanten aan zitten en hoe lang de overkapping is. Buiten zitten met regen is best gezellig, maar niet als je toch nat wordt.

Houd het koel

Dan zijn er nog wat tips om het koel te houden als je bijvoorbeeld wel in de volle zon zit en daar ook van geniet. Denk aan koude drankjes, veel ijsblokjes, een waterballonnengevecht, een zwembad in de tuin of een klein opblaaszwembad. Je kan het zo gek niet bedenken. Alles mag in de strijd tegen de hitte.

Gerelateerd