Zo kies je de juiste verlichting voor elke kamer

Verlichting is meer dan alleen maar een schakelaar om je kamer te verlichten. Het brengt een bepaalde sfeer in huis én het is de finishing touch die elke kamer transformeert in een gezellige en functionele ruimte. Maar hoe kies je nu de juiste verlichting voor verschillende kamers in huis? Lees snel verder!

Verschillende verlichting voor verschillende kamers

Elke kamer heeft zijn eigen doel en activiteiten, en de verlichting kun je hier dus best op afstemmen. Denk dus goed na welke functie een ruimte heeft bij het kiezen van je verlichting. In de keuken heb je bijvoorbeeld helder licht nodig, want je wilt niet in je vingers snijden wanneer je aan het koken bent. In de woonkamer is warm, zacht licht voor gezellige avonden op de bank dan weer ideaal. Maak een lijstje van alle kamers waar nieuwe verlichting nodig is, zo kun je straks overzichtelijk te werk gaan. 

Varieer in verlichtingsbronnen

Een enkele plafondlamp is vaak niet voldoende. Mix en match dus verschillende verlichtingsbronnen om diepte en dimensie aan de kamers toe te voegen. Combineer bijvoorbeeld plafondlampen met vloerlampen, tafellampen en sfeervolle wandlampen. Met Gira schakelmateriaal heb je bovendien in no time de juiste schakelaars voor al deze lampen gevonden. Op die manier kun je de verlichting aanpassen naargelang het moment, en zo vermijd je dat er enkel fel, ongezellig licht in huis is en dat je in een 'operatiekamer'-achtige sfeer belandt. 

Speel met lichtsterktes en dimmers

Wil je dat je huis overal mooi en gevarieerd verlicht is? Dan is het aangeraden om te variëren met lichtsterkte .Gebruik dimmers om de helderheid van je lampen aan te passen naargelang het moment. Zo kun je het licht dimmen voor een ontspannende film avond, terwijl je het dan weer helderder maakt wanneer je aan het werk bent. Ook voor gezellige dinertjes zijn dimmers echt een aanrader. Dimmers koop je gewoon online bij Zelektro, zo gemakkelijk is het!

Denk aan de stijl van je kamers

Als je wilt dat alles een mooi geheel vormt, moet de stijl van je verlichting aansluiten bij de algemene stijl van je kamers. Een moderne kroonluchter kan een eyecatcher zijn in een eigentijdse woonkamer, terwijl een industriële hanglamp dan weer goed past in een stoere keuken. Denk dus na over de materialen, vormen en kleuren van de verlichting en zorg ervoor dat ze in liggen met de rest van je interieur.

Let op de kleurtemperatuur

Wist je dat de kleurtemperatuur van het licht ook van invloed is op de sfeer van de ruimtes? Warmere tinten creëren een gezellige en uitnodigende sfeer, terwijl koelere tinten geschikter zijn voor functionele ruimtes zoals een bureau of de keuken. Verlies dit dus ook niet uit het oog en houdt hier rekening mee wanneer je verlichting koopt voor je woning. 

Gerelateerd