Goed voorbereid aan je eerste werkdag beginnen? Dat doe je zo!

De eerste werkdag op een nieuwe job kan voor velen spannend en wat onwennig zijn. Daarom is het fijn om jezelf goed voor te bereiden op deze dag, zodat je stress vermindert, je een goede eerste indruk kan maken op je nieuwe collega’s en je sneller zal kunnen integreren in je nieuwe werkomgeving. Maar hoe bereid je jezelf dan voor op die eerste dag? Wij geven alvast onze beste tips zodat jij ontspannen en zelfverzekerd aan je nieuwe baan kan beginnen.

Leer wat bij over het bedrijf

Doe research over het bedrijf waar je gaat werken. Leer meer over hun missie, visie, waarden en doelen. Probeer ook zo veel mogelijk te weten te komen over de branche waarin het bedrijf opereert en welke trends er spelen. Zo voel je je alvast geen groentje meer en kan je iets beter meepraten met je collega’s en begrijpen waarover zij praten. 

Maak kennis met je collega’s

Probeer alvast kennis te maken met je nieuwe collega's. Dit kan bijvoorbeeld via LinkedIn of via een introductiemail. Zo kun je alvast een beeld krijgen van de mensen met wie je gaat werken. Misschien leerde je al iemand kennen tijdens één van je sollicitatiegesprekken? Dat is fijn, dan is er meteen een bekend gezicht waarmee je een praatje kan maken op je eerste werkdag. 

Neem het nodige materiaal mee

Zorg ervoor dat je al het nodige materiaal en andere zaken bij je hebt. Het is fijn om even op voorhand af te toetsen wat dit juist allemaal is. Ga bijvoorbeeld na of je een computer ter beschikking hebt op het werk, of je deze zelf moet voorzien. Je kan ook vragen of je visitekaartjes krijgt, of dat je beter zelf je visitekaartjes laat drukken. Verder neem je best een notitieblok en een balpen mee zodat je belangrijke zaken kan noteren. Tot slot is het ook handig om na te gaan wat je collega’s gewoonlijk doen tijdens de lunch. Neem je zelf eten mee of gaan jullie gezamenlijk ergens lunchen? Als je dit op voorhand weet kan je je werktas goed maken en ben je er zeker van dat je niks vergeet! 

Kleed je gepast

Zorg dat je weet welke kleding past op je nieuwe werkplek. Zo voorkom je dat je overdressed of underdressed bent op je eerste dag. Doe vooral iets aan waar je jezelf comfortabel in voelt en wat je graag aandoet. 

Bekijk de route naar je werkplek

Zorg dat je de route naar je werkplek kent en plan voldoende tijd in om op tijd te komen. Zo voorkom je dat je te laat komt op je eerste dag. Ga je met de wagen, het openbaar vervoer of met de fiets? Zorg ervoor dat je op voorhand goed weet hoe lang je onderweg bent. 

Gerelateerd