Wat is een vinylvloer en is het een goeie keus voor mijn huis?

Een nieuwe vloer kiezen is niet de makkelijkste klus voor in huis. Er is veel keus in materiaal: hout, pvc-vloer, een gietvloer of natuurlijk vinyl, maar wat zijn de voordelen van een vinyl vloer?

Wat is een vinyl vloer?

Vinyl vloerbedekking staat ook wel bekend als een pvc-vloer of met de merknaam Novilon. Vinyl wordt gemaakt van een kunststof genaamd polyvinylchloride. Vroeger stond het ook wel bekend als zeil. Een vinylvloer is gemaakt van dezelfde kunststof en heeft dezelfde eigenschappen als een pvc-vloer. Toch zitten er een aantal verschillen in.

Vochtbestendig

Vinyl is een handige keus als je geen andere, duurdere vloer wil laten leggen. Vinyl is ook vochtbestendig en dus een goede optie voor in de keuken, bijkeuken of de badkamer. Een nieuwe vloer in een van deze ruimtes is vaak een tegelvloer, of een vloer van vinyl. Vroeger zag je deze vloer vaak in zwart-witte blokjes in de keuken. Inmiddels kan je de vloer in allerlei soorten en maten krijgen. Vinyl met een houtprint, een Hongaarse punt of een vissengraat, zijn allemaal verkrijgbaar. Mocht je de klassieke zwart-witte blokken graag willen, kan dat ook nog steeds.

Onderhoud

Vinyl is één van de makkelijkste vloeren als het om onderhoud gaat. Omdat het bijna een soort zeil is, zijn er geen naden waar vuil en viezigheid in kan gaan zitten. Die hoef je dus niet extra schoon te maken. Het enige waar je extra op moet letten als je een lichte vinylvloer hebt, is dat je oppast met kunststof- of rubberzolen. Op plekken waar je vaak staat, zoals bij het aanrecht of bij de tafel kan het materiaal van de schoen gele vlekken maken. Ook als je altijd op dezelfde plek op de bank zit, kunnen daarvoor plekken ontstaan omdat je je voeten daar altijd neerzet. Even oppassen dus.

Minder duurzaam

Een vinylvloer is een goed optie als je niet een echte houten vloer wil laten leggen of als je er nog echt niet uitkomt met de tegels. Vinyl is vrij gemakkelijk en dus een goede optie voor nu. Mocht je later nog van gedachten veranderen of geld hebben voor een nieuwe vloer dan kan dat altijd nog. Vinyl verwijderen is wel een vervelend klusjes, omdat het vastgelijmd wordt, maar ook daar heb je mensen voor! De kwaliteit van vinyl is wel wat minder goed dan een mooie houten vloer of echte tegels. De kans dat de vloer eerder vervangen moet worden dan wanneer je in een keer een parket neerlegt, is vrij groot. Toch is het aan jou om te bepalen wat je graag nu wil.

Voordelen

De vloer kan makkelijk boven een vloerverwarming. Dat is toch best handig nu veel aanpassingen duurzamer gemaakt worden. Daarnaast is de vloer een stuk goedkoper dan een andere soort pvc-vloer. Het scheelt ook behoorlijk wat als je kijkt naar een houten vloer of naar betegeling. Wil je vinyl gaan leggen, maar wil je ook graag een strakke betonlook? Dat kan juist mooi met vinyl door de grote afmetingen waarin het beschikbaar is. Je kan de vloer in de gehele breedte, in een keer leggen. Gemakkelijker wordt het niet. Nu nog kiezen wat voor soort vinyl je wil.

Gerelateerd